PROJEKAT: Novo lice žene sa sela

 

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, podržava se projekat “Novo lice žene sa sela”. Sam projekat ima za cilj da pruži podršku mladim ženama, Romkinjama i povratnicama u ruralnim delovima Srbije kroz korišćenje kapaciteta mreže Jezgro i mentorskog programa, koji promoviše rodnu ravnopravnost, jednake šanse za pojedince i osnaživanje žena i podizanja svesti o važnosti ženskog preduzetništva i njenog ekonomskog i ličnog rasta i razvoja.

Glavni cilj ovog projekta je podrška ženama sa sela u ko-kreiranju ili re-kreiranju novih i postojećih modela rada i života na ruralu u cilju poboljšanja kvaliteta njihovih života i života zajednice kojoj pripadaju.

Žene u ruralnim delovima Srbije igraju važnu ulogu u njihovim mikro zajednicama. Vrlo često predstavljaju „nevidljivu radnu i emocionalnu radnu snagu“ – čime se njihov rad ne priznaje i ne prepoznaje kao ključni element razvoja te iste zajednice i društva u celini.

Pored toga što žive u manje razvijenim delovima Srbije, velika većina žena živi u teškim socio-ekonomskim uslovima, na margini društva i njihov glas se retko čuje. Zato u ovom projektu radimo na definisanju koje je to novo lica žene sa sela, žena koja svojim slobodnim autentičnim glasom priča svoju priču o nasledju, porodičnim vrednostima, ličnim potrebama i snazi koja ona kao takva u sebi nosi.

Kroz aktivnosti mreže „Jezgro“ u okviru projekta želimo da im omogućimo pristup mreži podrške i mentroski program koji je skrojen prema njihovim potrebama sa posebnim akcentom na znanja i veštine koje su im neophodne u procesu jačanja unutrašnjih kapaciteta, promeni stavova i mišljenja koja se tradicionalno vezuju za osetljive grupe žena i žene na ruralu. Znanja i veštine koje planiramo da im prenesemo kroz objedinjenu bazu znanja, radionice i predavanja su transverzalna, što znači da mogu da ih prenose na različite sfere svoj privatnog i javnog života. Ako se osnaže na odgovarajući način, žene na ruralu mogu i treba da preuzmu glavnu ulogu kao pokretačice promene na ruralu, oblikujući svoje ekonomsko, socijalno, zdravstveno ili obrazovno okruženje. Na taj način, one stvaraju osnovu za razvoj održive i dobre ekonomije u svakoj zajednici.

Kroz projekat „Novo lice žene sa sela“ i aktivnosti mentorskog programa želimo da razvijemo mrežu mentorki i mentorina ne samo iz različitih sfera interesovanja, poslovanja i ekspertiza nego i iz različitih regiona Srbije što stvara posebnu dodatnu vrednost za učesnice programa. Poseban fokus će biti na aktivnosti stvaranja sigurnog okruženja za učenje i re-kreiranje u formi kreativnih habova u kojoj će žene moći da se sastaju, razmenjuju znanja i ideje, rade na razvoju pojedinačnih poslovnih ideja. Na taj način, uz strukturani rad sa polaznicama mentorskog programa, osnaživaćemo mlade žene da aktivnije učestvuju u izradnji sopstvenih života, privatno i poslovno.

Ukoliko ste se prepoznali, vidite sebe kao novo lice Žene sa sela ili poznajete upravu takvu jednu ili više osoba, koje to već jesu ili mogu da postanu kroz naš mentorski program javite nam. Radujemo se svakom novom licu u našem regionu. U medjuvremenu zapratite FB profil Mreže Jezgro ili ING profil projekta Novo lice žene sa sela slede razne objave i korisni sadržaji.

 

2 Comments

  1. Dragica Janković
    maj 14, 2023

    Prepoznala sam se .
    Više godina sam na margini , socijalnoj, ekonomskoj. Neprekidno učim:. Alternativne metode lečenja uma, duše, srca, tela.
    Učim od prirode , iz knjiga, na obukama, radionicama.
    Negujem talente u sebi i učim druge kako to da rade.
    U selu su moji koreni. U prirodi su moji koreni. Znanja kojima se oplemenjujem, daju mi snagu, radost, zdravlje da živim jedan ispunjen i slobodan život.
    Rekreativno se bavim sportom, igram u folkloru, organizujem književne večeri u lokalnoj biblioteci. Slikam, pišem poeziju, berem lekovito bilje i učim druge kako da prepoznaju i upotrebe bilje iz svog okruženja.

    Reply
    • dragana
      jun 29, 2023

      Dragice, hvala najlepše na prepoznavanju i radujemo se tvom učešću u aktivnostima mreže! Veliki pozdrav,

      Reply

Leave a Reply