image002

 

Tokom života, svaka igra koju ste igrali vas je nečemu naučila. Žmurke da onaj ko je brz i ume da se sakrije na kraju pobedi. Fudbal da 22 osobe trče za loptom, a na kraju pobedi Tim. Školice da nema veze koliko imate godina, uvek kada vidite nacrtane kocke i brojeve na zemlji, morate da skočite i odbrojite. Tablić da uvek postoji još nešto što treba dodati prilikom image003svođenja računa kao što je „tri na karte“. I naravno, „Čoveče ne ljuti se“ da je sreća ponekad potrebna da bi smo stigli do cilja svi na broju, ali i da je ta ista sreća promenljiva.

Od klikera do kompjuterskih igara, od udaranja lopte o zid do aplikacija na telefonima, čitav svet danas ima na raspolaganju gotovo neograničen repertoar igara – da se s njima zabavlja i možda nešto nauči i podeli važne stvari s drugima. Upravo smo takvu igru želeli da napravimo – koja donosi smeh i radost svim učesnicima a uz to ih poziva da podele svoju viziju o drugačijem svetu s ostalim igračima. Da promisle kako da svoju ideju pretvore u akciju, a da pri tom podrže jedni druge i zaštite prirodu. I sve to u jednoj igri!

image005Za nas biznis može biti dobar, a kako doći do toga, jeste nešto što učimo kroz ovu igru. Zato vam CDOP sa ponosom predstavlja „TriP“ – društvenu igru na tabli koja ima za cilj da učesnike provede kroz iskustvo stvaranja i razvoja društvenog, odnosno socijalnog preduzeća.

Zašto smo je nazvali „TriP“? Zvuči moderno i blisko mladima koji više nisu tako mladi? Privlači pažnju? Podseća na nezaboravna iskustva? Zapravo, stvaranje i vođenje društvenog preduzeća ima jasnu osnovu. Bazira se na 3 (tri) P modelu – People, Profit, Planet – odnosno ljudi, profit, planeta.

Suština je da koristeći poslovni model stvarate profit koji koristite za rešavanje društvenih problema na održiv način koji brine o našoj planeti.

 

Ovu igru mogu igrati i iskusni i neiskusni u poslovanju, ali ona je pre svega namenjena svima koji:image007

– imaju ideju koja povezuje profit, ljude i ekologiju, a ne znaju odakle i kako da počnu sa njenom realizacijom;
– su već počeli da stvaraju svoju priču, ali se osećaju izgubljeno ili zaglavljeno;
– već imaju biznis ali žele da kroz svoj posao pomognu društvu ili planeti ali ne znaju kako;

 

image010

Igra „TriP“ vodi igrača kroz različite faze i situacije pri vođenju preduzeća, i upoznaje ga s osnovama društvenog poslovanja. Prvu fazu čini osnivanje preduzeća i sve što taj proces sadrži – ideja, formulisanja misije, analiza, okupljanje tima ključnog za uspeh i dalji rast preduzeća i prelazak preko prelomne tačke u sledeću fazu poslovanja. Tamo se susrećete s razvojem tržišta, uvođenje inovacija i drugim bitnim situacijama. Igrači će imati mogucnost da razmišljaju o rastu profita od prodaje ili usluga koje nude, kako angažovati nove saradnike ili unaprediti proces rada tako da se sačuva priroda. Ali isto tako, vođenje firme nosi i neprijatna iznenađenja – nepredvidive gubitke u novcu, ali i ljudima; tehnologija se vremenom „prlja“ i počinje da šteti okolini. Konkurencija je sve oštrija, posao je sve složeniji i zahteva više resursa, ljudi, ulaganja i vremena… Čak i u takvim situacija, ima rešenja i san se može ostvariti jer svi igrači su na sličnom putu i deljenje znanja, resursa i iskustva je ključno za uspeh.

 

IMG_8205

Osim sto će se igrači na zanimljiv i zabavan način upoznati sa osnovnim pojmovima preduzetništva, nakon igranja će moći lakše da artikulišu svoju poslovnu ideju. Pored toga, prepoznaće ključne momente u realizaciji ideje i šta se sve može preduzeti u tim trenucima, a nadasve kako da svoje poslovanje oplemene 3P modelom i daju održiv doprinos društvu.

 

 

Pridruimage015žite nam se u igri! „TriP“ je možda baš ono što vam je potrebno da napravite sledeći korak ka ostvarenju ili širenju svog sna…

Za sve informacije o igri i kako da je odigrate, kontaktirajte nas na trip@cdop.rs

Razvoj igre „TriP“ su podržali Erste Banka Srbije i Impact Hub Zagreb.