CENTAR ZA DRUŠTVENO ODGOVORNO PREDUZETNIŠTVO – CDOP
je sigurna kuća za „lude“ ideje koje menjaju svet na bolje!

logo-orange

CDOP je nastao kao težnja i želja da se pomogne pojedincima i organizacijama da svoje lične snove i potencijale razviju kroz društveno odgovorno preduzetništvo, baveći se onim što vole da rade, i tako unapređujući kvalitet života u svom okruženju.

Zato naš logo jeste zvezda jer verujemo da je svaki čovek zvezda neizmernog potencijala. Mi smo tu da pomognemo da taj potencijal zasija u svom punom sjaju. Iz ličnog iskustva znamo da je to moguće onda kada poštujemo jedinstvenost svakog pojedinca i ako smo spremni i otvoreni da sarađujemo i dajemo jedni drugima.

Naša vizija je da je Centar za društveno odgovorno preduzetništvo – CDOP inkubator za stvaranje društveno odgovornih ideja koje unapređuju kvalitet života.

Naša misija je da CDOP prepoznaje društveno odgovorne ideje i pojedince, aktivno ih podržava kroz svoje edukativne i razvojne programe, time stvarajući društveno odgovorno okruženje.

Ono što želimo svojim radom je da:

  1. Podstaknemo edukaciju i svest o društveno odgovornom preduzetništvu, kroz radionice i treninge sa praktičnim znanjima i veštinama iz ove oblasti.
  2. Omogućimo sagledavanje novih šansi i mogućnosti za prihode pojedinaca ohrabrujući inovativne, društvene i ekološki odgovorna rešenja za potrebe društva.
  3. Unapredimo razvoj lokalne zajednice i društveno kulturnog okruženja promovišući aktivno učešće u društvu, povezanosti i uključenosti, obezbedjujući prostor i okruženje kroz Rural HUB za razmenu istraživanja, znanja, veština i ideja u lokalu.
  4. Promovišemo održivi razvoj uz zaštitu okoline.

Vrednosti koje nas vode na tom putu su:

  • PROMENA, razvoj se dešava kroz stalnu promenu i prihvatanje izazova. Verujemo da se svako može menjati i razvijati na bolje i time imati kvalitetniji način života i poslovanja.
  • STVARANJE, malim čudima stvaraju se velika čuda, „male“ ideje donose velike promene – korak po korak. Podržavamo društveno odgovorne ideje koje donose dodatnu vrednost okruženju.
  • JEDINSTVENOST poštujemo različitosti iskazane kroz jedinstvenost svakog pojedinca jer nam to donosi kvalitet i razvoj. Podstičemo je jer samo na taj način će svako od nas moći da prepozna svoju ličnu vrednost i potencijal koji nosi u sebi, kako bi mogao da ga razvije, oplemeni i podeli sa svojim okruženjem.
  • ZAJEDNIŠTVO, međusobnom saradnjom i potpomaganjem, deljenjem ideja i znanja sa okruženjem možemo praviti iskorake ka čudima.

Verujemo da se urbano i rurbano znanje i nasleđe može spojiti u održivo funkcionisanje bez obzira da li smo u gradu ili na selu. Zato stalno radimo na tome da urbane veštine i znanja spojimo sa lokalnim ruralnim nasleđem kako bi pronalazili konkretna rešenja za očuvanje prirode koji u našoj praksi prvo kreću od pojedinca, preko šire zajednice do lokalne samouprave.

Posebno se trudimo da svojim radom, pre svega Rural HUBom, postaknemo ruralni razvoj i time osnažimo i oživimo srpska sela. RURAL HUB je coworking prostor i edukativni kompleks koji je lociran na imanju u selu Vrmdža i koji koristi lokalne resurse, brine se o očuvanju tradicije i prirode, i doprinosi rešavanju socijalnih pitanja pre svega povećanja životnog standarda i  zaustavljanju migracije sa sela, naročito mladih. Njegove resurse već su koristili pojedini eksperti i preduzetnici kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

CDOP je osnovan avgusta 2010. godine kao udruženje gradjana sa sedištem u selu Vrmdža, Sokobanja. Organizaciju vodi Dragana Tomić Pilipović sa grupom stručnjaka i volontera koji poseduju dugogodišnje i dokazano iskustvo i stručnost iz preduzetništva, menadžmenta, održivog razvoja, permakulture, ekologije itd.

Prihode koje CDOP ostvari usmerava na rad Rural HUBa, i projekte osnaživanja srpskih sela i podizanja svesti o značaju društvenog (socijalnog) preduzetništva za dobrobit društva.