Projekat: Poverenje kao ključ saradnje – zvanični početak projekta održan u Španiji

 

Prošle sedmice je CDOP – Centar za društveno odgovorno preduzetništvo iz Vrmdže, prisustvovao je prvom uživo sastanku partnera na projektu „Otvorena škola za seoske domaćine“ (Open School for Village Hosts – OSVH) čime smo zvanično započeli realizaciju ovog projekta. Domaćini sastanaka su nam bili Elisava Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

 

 

 

 

Šta povezuje sedam predstavnika iz šest evropskih zemalja? Poverenje za početak, da zajedno, okupljeni oko iste teme a sa različitim iskustvima, možemo da stvorimo jedan novi socijalni kapital i mrežu koja će pomoći svakoj od država na lokalu. Socijalni kapital ima snažan uticaj na razvoj jedne zajednice. Razlika je u tome što različitosti partnera donose jednu novu vrednost i kvalitet.

Izdvajamo pet ključnih reči koje su obeležile naš prvi zajednički sastanak. To su poverenje, predviđanje, ubrzanje, liderstvo i partnerstvo.

  1. Poverenje i transparentnost u donošenju odluka i dobra komunikacija među partnerima, kao i stalna briga za krajnjeg korisnika je nešto oko čega smo se intuitivno složili. Budućim seoskim domaćinima je potrebna podrška kroz prave programe edukacije, umrežavanja i mentorstva.
  2. Predviđanje kakvu budućnost želimo i koje su to ključne osobine jednog „seoskog domaćina“ koje nisu teritorijalno uslovljene, već mogu da se spuste u svaku sredinu, sa lokalnim posebnostima. Ako se pitate da li je tako nešto moguće, s obzirom na različitost porekla partnera na projektu, iznenadiće te se koliko smo zajedničkog na ovu temu otkrili. Pre svega da je opšta tendencija odumiranja sela u Evropi, ali da ujedno se stvara nova tendencija povratka suživotu sa prirodom.
  3. Ubrzanje u promeni modela – sa ego-centrizma na eko-centrizam. Ne zato što nam vreme ističe, nego zato što moramo da radimo da novoj paradigmi, ako želimo da vidimo promene. Nova paradigma uključuje osvešćenost i akciju ka zajednici i zajedničkom dobru, bez gubljenja lične jedinstvenosti i resursa koje nosimo kroz specifična znanja, veštine i iskustva.
  4. Liderske veštine seoskih domaćina koji razumeju novu realnost i koji će doprineti održivom razvoju u svojoj sredini. Pre svega liderske veštine koje podrazumevaju ne samo razumevanje konteksta u kojem se radi i živi, nego i imanje kapaciteta organizovanja, umrežavanja i lobiranja za ideju ili inicijativu u lokalnoj zajednici.
  5. Partnerstvo i razumevanje lokalnih, geopolitičkih, ekonomskih i geografskih posebnosti. Svaki od partnera je doneo svoju boju i dinamiku u razgovor. Ne možemo promovisati vrednost ako je i sami ne živimo i prema njoj delamo 🙂

Sledeći korak je izrada profila seoskog domaćina u cilju što jasnijeg definisanja modela kompetenci koji će poslužiti kao osnova za razvoj edukativnog programa. Što bolje budemo definisali kompetence, bolje ćemo definisati i stavove, veštine i znanja koje treba da omogućimo kroz ovakvu edukaciju. Možete očekivati da ćemo vas interaktivno uključiti u ovo definisanje. Ko će bolje o tome znati ako ne oni koji žive već na selu ili to planiraju. Očekujte uskoro poziv.

 

 

 

 

 

I na kraju da ne bude da smo samo radili, moramo reći da smo i po malo i uživali – pre svega u gostoprimstvu naših divnih domaćina Elisava koji vode izuzetnu školu dizajna i inženjeringa već više od 60 godina. Elisava i Španijo hvala vam!

 

#VillageHosts
#Erasmus+
#cdop
#ruralhub
#ruralhubvrmdza
#vrmdža

 

 

 

 

 

Leave a Reply