Učešće CDOP-a na projektu ERASMUS+ projekta – Open School for Village Hosts

 

Naš Centar za socijalno odgovorno preduzetništvo – CDOP sa konceptom Rural Huba u Vrmdži u naredne dve godine će učestvovati na Erasmus plus projektu Open School for Village Hosts. Poziv smo dobili od nosilaca projekta, dve organizacije koje su na mapi socijalno odgovornog poslovanja i socijalnih inovacija, među vodećim u Evropi. To su Casa Netural i Materahub.

Evropska Unija je prepoznala depopulaciju ruralnih područja kao jedan od problema koji traje decenijama unazad. Problem je kompleksan i ne može se reći da zavisi samo od geopolitičkih, ekonomskih ili prirodnih uslova, jer bi u suprotnom, depopulacija bila karakteristična za države Zapadnog Balkana ili krajnjeg severa Evrope. Izazovi svake regije u Evropi su drugačiji, ali im je zajedničko to što beleže porast depopulacije ruralnih područja. Kako bi iskoristio znanja i iskustva različitih zemalja Evrope iz predmetne oblasti, projekat Open Schooll for Village Hosts okuplja stručnjake i inicijative iz šest država. To su Casa Netural iz Italije, Consorzio Materahub industrie culturali e creative iz Italije, Fundacio Privada Elisava Escola Universitaria iz Španije, Dedushkov Nonprofit Kft. Iz Mađarske, Centar za socijalno odgovorno preduzetništvo iz Srbije – CDOP, Fundacja Cohabitat iz Poljske i Radosa partneriba iz Letonije.

Prvi sastanak je održan preko Zoom platforme u januaru 2022. godine, čime su zvanično počele pripremne aktivnosti za realizaciju projekta.

Upoznavanje i zajednički rad na razvoju okvira kompetencija i dizajniranje novog modela treninga i razvoja platforme, koji će pomoći rad novih „seoskih domaćina“, desiće se u Barseloni, 2. i 3. marta 2022. godine.

Metodologija koja će se koristiti u radu, razvoju i dizajnu treninga je „Living Labs“, istraživačka metodologija koja u centar stavlja korisnika. Ova metodologija podstiče korisnike na zajednički rad i uspostavlja kulturu otvorenosti u kontekstu razvoja i stvaranja novog okruženja. To novo okruženje nam pomaže da učimo jedni od drugih na strukturiran, transparentan ali i intuitivan način.

Glavni ciljevi projekta Open School for Village Hosts su stvaranje jednog otvorenog, inovativnog trening programa i stvaranje novih ključnih kompetencija koje će se primenjivati u selima širom Evrope, zatim promocija novog ekonomskog modela koji će podržavati socijalne inovacije, uključivanje i ponovno promišljanje lokalnog nasleđa. Na kraju, a u skladu sa SDG ciljevima, promociju održive seoske ekonomije i stvaranje novih kooperativa. Ako vas ova tema interesuje, možete pročitati naš tekst o socijalnom zadrugarstvu kao novom-starom obliku socijalne ekonomije.

Nekoliko pojedničnih i udruženih inicijativa, kao što je osnivanje CDOP-a i Rural Hub-a u Vrmdži, stvaraju pozitivan socijalni uticaj i promene u ruralnim područjima, koristeći se konceptima kao što je stvaranje socijalnog kapitala ili tehnikom mapiranja resursa na lokalu. Ti pojedinačni pozitivnni primeri iz prakse su pokazali da prisustvo iskusne osobe sa jakim osećajem za zajednicu i zajedništvo, koja vidi mogućnosti i ima kapaciteta da poveže lokalne učesnike u zajednici, može da donese promenu. Oni su u projektu imenovani kao Village Hosts, odnosno seoski domaćini.

Ko su seoski domaćini? To su ljudi, duboko vezani za svoju zajednicu i prirodu koja ih okružuje. Oni su lideri i kao takvi, vode svoju zajednicu ka pozitivnim promenama u smislu njihovih potencijala i mogućnosti koje im sredina u kojoj žive, pruža.

Ukoliko vas ova tema privlači ili vidite sebe kao seoskog domaćina koji želi da pozitivno utičete na svoju zajednicu i voleli bi da postanete deo ovakve mreže, možete nam slobodno pisati na draganat@cdop.rs kako bi vas redovno obaveštavali o aktivnostima projekta i mogućnostima uključivanja u isti.

 

Autor teksta
Sanja Milosavljević

Leave a Reply