Рурал ХУБ – рурална мрежа за одрживе заједнице

 

У ЦДОП-у настављамо и у овој години са интензивним радом на руралном развоју и оснаживању села и заједница кроз нове идеје, пројекте и сарадњу са другим организацијама.

 

Наше досадашње искуство на развоју рурала нам говори да кључни фактор успеха лежи у снази и мотивацији појединаца и група да нешто ураде  за своје окружење да оно буде боље и квалитетније. Стога смо у овој години посветили наше време, знање и ресурсе за покретање пројекта Рурал ХУБ – руралнa мрежа за одрживе заједнице“ који ће подстаћи те и такве појединце да се активно укључе у развој одрживих заједница.

 

Дугорочан и стратешки циљ са овим пројектом нам је да повежемо и умрежимо разне руралне иницијативе и појединце из наше земље и региона у Рурал ХУБу као централном месту окупљања, развоја и умрежавања идеја, појединаца и иницијатива. Повезивањем, сарадњом  и партнерством у заједничим активностима у Рурал ХУБу желимо да ојачамо компетенције сваког учесника/це ове мреже и стварањем нових могућности за (само)запошљавање, пре свега младих и жена из рурала, ћемо допринети јачању њиховог социјално економског статуса и последично смањења миграције са села. Ово ће бити наши најјачи аргументи у заговарању одрживе заједнице и одрживе пољопривреде.

 

 

 

 

 

 

 

Кроз кључне активности у оквиру пројекта ћемо да:

  1. Стварамо садржаје и обликујемо модел функционисања Рурал ХУБа као руралне мреже за одрживе заједнице која подстиче повезивање, размену, развој и учење и пружа подршку појединцима и иницијативама у региону и шире да раде на оживљавању и оснаживању својих села кроз социјалну економију. Свој рад ћемо заснивати на досадашњем искуствуи раду ЦДОПа у оквиру  социјалне економије, приручнику Еко-село и искуству у развоју самог села Врмџе.
  2. Омогућимо даљу едукацију младих, жена и свих других чланова локалне заједнице села Врмџа, као и других села, зарад јачања њиховог сопственог стручног и креативног потенцијала да буду активни чланови наше мреже.
  3. Подстичемо даље оснаживање младих жена и јачање женског предузетништва на селу, са посебним акцентом на жене села Врмџа. Жене села видимо као кључне носитељке социјалне економије и развоја сеоског туризма, здраве производње хране и израде производа домаће радиности и због тога је њихово оспособљавање за самосталније деловање као и међусобно удруживање нама јако битно.
  4. Организујемо различите промотивне радионице и дешавања у Рурал Хубу, на којима ћемо користити и промовисати производе и услуге мештана чиме ће се учесници и гости села боље упознати са понудом која постоји у селу.

 

Пројекат „Рурал ХУБ- руралне мреже за одрживи развој“ је подржан од стране Општине Сокобања, Ерсте Банка а.д. Нови Сад и пројекта немачке развојне сарадње „Подстицање запошљавања младих“, који реализује Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ).

 

 

Фото: Ђорђе Радошевић

Leave a Reply