Šta želimo da postignemo projektom „Novo lice žene sa sela“?

Svaki projekat ima neki cilj, jednu ideju oko koje se okupljaju ljudi koje interesuje neka tema. Tako je Dragana Tomić Pilipović, pre više od 4 godine kroz rad CDOPa, počela da okuplja žene sa sela i one koje su svojim radom upućena na seoska područja, oko ideje formiranja mreže Jezgro. Sama mreža ima za cilj stvaranje podrške i podstrek ženama iz seoskih područja da se pokrenu i krenu da rade na svojim idejama. U međuvremenu se desila Korona, i sve što je to doba donelo sa sobom,  neke članice iz originalne postavke su se povukle druge su došle, ali mreža je nastavila da i dalje živi i pruža podršku.

Iako nas je doba Korone omelo u planovima, nismo odustali od njih. Tako nam je 2023. godina donela da u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, bude podržan naš projekat “Novo lice žene sa sela”.

Skraćena verzija onoga što želimo da postignemo ovim projektom, odnosno intimna arhitektura naših stremljenja, može da se podeli u nekoliko grana, koje se prepliću i obogaćuju jedna drugu, kada se posmatraju kao celina.

1.Zajednica – Osnovna ideja koja stoji iza projekta je građenje i jačanje mreže Jezgro, koje okuplja ostvarene žene, sa potvrđenim radnim i/ili životnim iskustvom. One su svuda oko nas, naše majke, sestre, prijateljice, saradnice, komšinice. Ono što ih izdvaja od drugih a što ih spaja u mrežu Jezgro, je odsustvo sujete, velika psihička i mentalna snaga i želja da pomognu drugim ženama, tako što dele svoje znanje i vreme, a pre svega nude podršku i razumevanje drugim ženama i devojkama koje su u različitim fazama u životu i potrebna im je podška.

  1. Edukacija – Kao prirodni nastavak prethodne grane dolazi deljenje tog sakupljenog radnog i životnog znanja kroz edukacije. Kada kažemo znanje, mislimo na svo ono znanje koje može jednoj mladoj ženi sa sela/Romkinji/povratnici da pokaže da nije sama, da se i druge žene susreću i suočavaju sa istim ili sličnim izazovima, i da, iako u životu ne postoje prečice, postoji podrška na putu rasta i razvoja.  Šta je to edukacija iz perspektive ovog projekta? Edukacija je svaki napor da se pomogne ženi sa sela/Romkinji/povratnici da uvidi da se svi resursi koji su joj potrebni već nalaze u njoj, samo su možda uspavani i ne mogu da ih vide i aktiviraju, kako bi poboljšale kvalitet svojih života i života svoje neposredne porodice i zajednice. Drugi nivo značenja termina edukacija podrazumeva dizajniranje okvira kompetenci koji je razvijen kroz razgovor sa potencijalnim budućim korisnicama i sa članicama mreže Jezgro, eksprtkinjama u oblasti razvoja ljudskih potencijala. Učenje i podučavanje počinje onog trenutka kada shvatimo da nešto ne znamo i da nam je potrebna pomoć da razvijemo neku veštinu ili promenimo stav koji imamo u vezi sa nekim stvarima. 
  2. Mentorstvo i mentorki rad – Uz edukaciju i kao nerazdvojni deo iste, ide mentorski rad u mentorskim parovima, gde će žene sa sela/Romkinje/povratnice moći u atmosferi poverenja i sigurnosti da rade na jačanju svojim potencijala i da uče od iskusnije žene. Nešto više o mentorstvu možete da pročitate na ovom linku.
  3. Okupljanje i umrežavanje – Postoje različite vrste učenja i to je uslovljeno individualnim karakteristikama svakoga od nas. Živa reč i gledanje u oči, neposredno posezanje za drugim, je jedan od najtoplijih oblika učenja. Zato je jedan od ciljeva ovog projekta da se vidimo, okupimo, u jednom opuštenom i neformalnom okruženju bolje upoznamo, razmenimo priče, ponudimo drugima ono što smatramo da će doprineti ukupnoj vrednosti ovog projekta.

Pored okupljanja uživo, postojaće i virtualno mesto susreta, na platformi koja će služiti kao čvorna tačka razmene znanja i iskustava postojećih i novih članica mreže Jezgro. 

Sve ovo se nadovezuje jedno na drugo i međusobno prepliće. Ne postoje oštri rezovi na mestima gde prestaje jedna a počinje neka druga grana naših zajedničkih nastojanja da pokažemo pravo lice žene sa sela/Romkinje/povratnice, da joj pomognemo tako što ćemo joj dati glas da pokaže da je pametna, sposobna, kreativna i da nam je potrebna isto onoliko koliko smo mi potrebni njima.

Podržite naš rad tako što ćete nas zapratiti na društvenim mrežama pod nalogom @Mreža Jezgro ili podeliti ove informacije dalje. Nikad ne znate kome mogu biti od koristi i pomoći.

 

** U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine Republike Srbije, podržava se projekat “Novo lice žene sa sela” u realizaciji organizacije CDOP.

 

 

Leave a Reply