Ruralno mentorstvo: „Žena ženi“

“Podrška moja tebi i tvoja podrška meni
kako bismo zajedno bile uspešnije i samostalnije”
učesnica radionice

 

Žensko preduzetništvo na selu karakteriše drugačija realnost i mogućnost poslovanja, nego kada je u pitanju žensko preduzetništvo u gradu. Žena sa sela prilikom pokretanja svoje poslovne ideje suočena je sa različitim kulturološkim nasledjima i tradicijama, pripadanjem široj zajednici i njenim okvirima funkcionisanja, nedostatkom podrške, nedovoljnim mogućnostima za lični razvoj, ali i ujedno nemogućnošću da u potpunosti ili uopšte raspolaže svojom finansijskom zaradom. Sve ovo donosi različite izazove sa kojima se one susreću u svom okruženju.

U želji da svoje iskustvo života i rada na selu iskoristi za osnaživanje žena, osnivačica CDOPa i Rural HUBa, Dragana Tomić Pilipović zajedno sa još dvadesetak sličnih žena iz cele Srbije uz podršku GIZ YEP projekta, pokrenula je inicijativu za stvaranje Ruralnog mentostva „Žena ženi“ sa idejom i ciljem da okupi žene sa seoskih područja, kao i one koje imaju dugogodišnje iskustvo sa životom i radom na selu, kako bi se kroz ovakav program mentorstva dala podrška i podstrek ženama iz seoskih područja da pokrenu i realizuju svoje poslovne ideje.

Krajem jula je održana prva radionica gde se radilo na definisanju šta je žensko preduzetništvo na selu, sa kojim izazovima se sreću žene iz ovih područja i koji sadržaj mentorskog programa bi predstavljao pravu pomoć ovim ženama u njihovom poslovnom i ličnom razvoju. Jedno od ključnih pitanja bilo je: Na koji način umrežiti različite resurse, ideje i poslovne priče koje su odraz ovih sjajnih žena.

Plan je da se do kraja godine razvije ceo koncept ovog programa mentorstva i već sa sledećom godinom krene sa prvom generacijom učesnica.

Još jednom se zahvaljujemo projektu nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), na nesebičnoj podršci i prepoznavanju ove inicijative kao značajne za razvoj lokalnih zajednica i njeno umrežavanje kroz osnaživanje žena i mladih.

 

 

 

 

Leave a Reply