Vaš put do ličnog stila vođenja – jin i jang liderstvo

Posted on dec 3, 2020 in Licno, Liderstvo, Obuka, Preduzetnistvo, Rad na sebi | One Comment

 

 

 

“U današnjem poslovnom svetu, ne uspevaju oni koji su savršeni, nego oni koji su izuzetni u onom što jesu!”
iz teksta Virdžina u kancelariji

Učeni smo da reč vođstvo ili liderstvo vezujemo za vođe, aktiviste, pojedince koji imaju ’’dara’’ da motivišu mase da slede njegovu viziju i da je zajedno sa njim realizuju. Medjutim vremena velikih lidera su prošla. Živimo u vremenu kada je termin liderstvo izraz uspešnosti jedne organizacije ili sistema samo ako iza nje stoji postojana organizaciona kultura koja podstiče zdrav odnos i pristup poslu gde svaki njen član, na svim nivoima njenog funkcionisanja, tj. od prvog do poslednjeg čoveka u kompaniji, se oseća kao lider ne samo po rečima nego i po mogućstvu sopstvenog delanja. U eri smo poslovanja gde se zahteva proaktivno liderstvo od svih učesnika.

Kada se govori o liderstvu u prvi plan se ističu prednosti koje ono sa sobom nosi. Biti lider je neka vrsta društvenog prestiža jer se najviše vezuje za status i moć koje liderske pozicije donose sa sobom. Ipak, biti lider je pre svega velika odgovornost i obaveza koju pojedinac preuzima na sebe. Biti odgovoran za druge ljude, njihov uspeh, zadovoljstvo pa i život nije malo breme koje treba poneti. Zato treba pažljivo i svesno donositi odluku kada treba ili želite da preuzmete ovu funkciju u nekoj organizaciji. Iza uspešnog lidera stoje, pre svega, ljudski kvaliteti, kao što je integritet, pravednost, saosećajnost ali i stručnost, vizija i inspiracija. Ako želite da pročitate više o samom pojmu liderstva i koje su to osobine koje čine pravog lidera, možete pogledati ranije objavljen tekst na našem blogu ’’ Liderstvo: Jedinstveni pečat pojedinca ili organizacione kulture?

Uspešno liderstvo je nivo najviše izvrsnosti čoveka kao ljudskog bića, ne samo po znanju nego pre svega po vrednostima koje ima u sebi. Da bi stigli do nivoa najviše izvrsnosti moramo stalno graditi svoje znanje i veštine da bi bili uspešni u vođenju. Najuspešniji su oni koji uspeju da pronađu balans izmedju intuitivnog i analitičkog pristupa vođstvu. Moderna psihologija bi to nazvala balans izmedju muškog i ženskog principa. Možemo ga nazvati i jin i jang liderstvo jer ključ uspešnosti leži u pravom povezivanju ova dva različita polariteta. U svojoj suštini to je kreativno stavaranje i vođenje koje potiče iz prave suštine čoveka.

Svaka izvrsnost zahteva kvalitetne i čvrste temelje. Ako krenemo od toga da ste odrasla osoba, uz pretpostavku da ste ujedno i izgrađeni kao čovek sa dokazanim integritetom, onda u tom slučaju ostaje da izgradite onaj lakši deo sebe koji se odnosi na određene menadžerske ili upravljačke veštine.

Kritične upravljačke veštine, prema istraživanju kompanije Human Synergistics, koje jedan rukovodilac treba da poseduje su:

  1. Veštine obavljanja zadatka: postavljanje ciljeva, planiranje, upravljanje vremenom, organizovanje, rešavanje problema i upravljanje učinkom.
  2. Veštine međuljudskih odnosa: razvoj tima, delegiranje, učestvovanje, usklađivanje neslaganja i davanje povratne informacije.
  3. Lične veštine: upravljanje stresom, očuvanje integriteta i posvećenost.

Bez poznavanja i kvalitetne primene ovih kritičnih veština od strane nekog ko vodi i upravlja, nebitno da li je u pitanju kompanija, mali biznis, organizacija, zajednica, uticaj koji jedan lider može ostvariti u cilju vođenja će zasigurno biti oslabljen. Moramo biti izbalansirani kako u vođenju posla tako i u vođenju ljudi gde na prvo mesto pre svega moramo znati kako da vodimo sebe same. Na tom putu, uvek nam dobro dođe pomoć i podrška iskusnijih pojedinaca u ovoj ulozi. Za liderstvo, uvek je ključno da ako tražite pomoć u savetima, to bude od onih koji su vam po vrednostima i uverenjima slični, jer jedino tako ćete se zapravo razumeti i podržati.

Rad sa ljudima nije jednostavan, ali je ključan za uspešan razvoj vizije i/ili ideje i same njene realizacije. Zato ako ste stigli do tačke gde su:

  • Vaša stručnost i znanje iz određene oblasti na visokom nivou i smatrate da je došlo vreme da možete da upravljete i svojim vođstvom unapredite tim sa kojim radite,
  • ili da ste razvili svoj lični biznis do nivoa da njegovo proširenje zahteva od vas da počnete da širite tim ili angažujete spoljne saradnike, a niste sigurni kako da postavite način funkcionisanja vašeg rada i kako da postignete posvećenost tima,
  • ili tragate za vašim ličnim stilom vođenja jer ne znate kako najbolje da motivišete i pokrenete ljude sa kojima radite ili zajednicu ka realizaciji vaše vizije i ideje koje imate,

onda je došao trenutak da poradite na znanjima i veštinama koje će Vas dovesti do te pozicije. Upravo kroz program „U potrazi za ličnim potencijalom“ možete raditi na konkretnim izazovima i dilemama koje imate u razvoju svog biznisa, tima ili liderske pozicije kako bi zajedno došli do vašeg jedinstvenog stila vođenja. Detalje o programu pročitajte ovde.

Vašu prvu uvodnu besplatnu konsultaciju možete zakazati slanjem mejla na info@cdop.rs

 

Autor teksta:
Dragana Tomić Pilipović

1 Comment

  1. CDOP Jin i jang liderstvo - protok i preobražaj u liderstvu » CDOP
    decembar 15, 2020

    […] ← Vaš put do ličnog stila vođenja – jin i jang liderstvo […]

    Reply

Leave a Reply