Coaching with nature ili kada je Priroda tvoja Učiteljica života

Posted on jun 3, 2021 in Licno, Rad na sebi | One Comment

 

Park čudovišta, Italija

Pre nego što sam se preselila u Vrmdžu, redovno sam išla na masažu zbog kičme kod Nataše, Reiki i Ajruveda maserke. Dobro se sećam tog našeg poslednjeg druženja pre mog preseljenja u Vrmdžu, kada sam joj rekla „A kako ću ja tamo bez tebe i tvojih Reiki tretmana?“. Pitala me je: „Znaš li od čega se čovek najviše puni dobrom energijom?“ – Ne, rekla sam. „Od prirode“ bio je njen odgovor.

Sada često kada me pitaju, kako ti je bilo na početku kada si se preselila u selo? Da li ti je bilo teško? Ja sa osmehom pričam u duhu anegdote šta sam radila takoreći svaki put, kad bih osetila da mi je fizički ili emotivno teško. Izlazila bih tada na terasu svoje kuće, pogledala bih u prirodu i brdo ispred sebe, i širom otvorenih očiju i ruku, sećajući se razgovora sa mojom dragom Natašom, uzvikivala bih „REIKIIIII“ iz sve snage! 🙂

Sam taj moj čin uzvikivanja prirodi te jedne jedine reči „Reiki“ na terasi, bi me isprva od srca nasmejao, ali bi me momentalno uzemljio i opustio moje telo i dušu. Naterao bi me da se zaustavim u svom haousu, stanem čvrsto svojim stopalima na tlo, udahnem celim svojim plućima vazduh, oslušnem sebe i oko sebe, i nadasve pustim glas da sam tu, pulsirajuća, ranjiva, živa. Kako je vreme prolazilo, desilo se da moja potreba da izađem i pozdravim se sa Prirodom ne bude više potreba za „pražnjenjem“ ili „punjenjem“, nego moja želja da se pozdravim sa njom, kao biće sa bićem, i udahnem je iz sve snage i tako osetim koliko smo u stvari svi Jedno i povezani.

Jednu od stvari koja nam je 2020. godina takođe donela pored pandemije je medijska popularnost same prirode i boravka u njoj. Međutim za mene priroda nije tu da nam bude mogućnost za beg od nas samih ili pozornica za lično selfiranje. Ona je tu pre svega da nam bude Učiteljica života, prema kojoj treba i moramo pokazati poštovanje i poniznost, jer nas uči o životu na najdublji mogući način, jedini način – ljubavlju koju ima za sva živa bića.

I kao što sam jednom napisala, povodom radionice „Iskorak“, u potrazi za ličnim potencijalom u Vrmdži, mi učimo od Prirode tako što se ogledamo u njenoj manifestaciji. Ona nas gleda direktno u oči. Kod nje nema laganja. Ne možemo je prevariti lažnim maskama i osmesima. Ona nam vidi dušu i sav potencijal u njoj. Ne toliko što je mudrija od nas, a jeste, koliko jer smo deo nje i ona je deo nas. Jer smo Jedno sa njom.

Nature coaching“ prema Diani Todoldi, ili „coaching with nature“ kako ja volim da ga zovem, je pristup podučavanju, gde je Priroda vaš ko-kouč koji vam pomaže u vraćanju vaše prirodne sposobnosti da se na pravi način brinete o sebi, drugim bićima i samoj planeti Zemlji. Ovaj pristup vam pomaže da,  koristeći svoje nasleđe predaka, otvorite i pokrenete dijalog sa Prirodom polazeći od toga da vaš unutrašnji mikrokosmos odslikava vanjski makrokosmos.

Kada primenjujem u svom radu pristup „coaching with nature“ koristim elemente Prirode i njenu simboliku, kroz nasledje i istoriju koju imamo, kako bi učesnike u radionici povezala sa njihovom ličnom prirodom i njenom trenutnom manifestacijom kroz život koji žive. Mnoga istraživanja pokazuju i dokazuju, da povezanost sa prirodom i svesna prisutnost u njoj, pomaže ljudima da se osete centrirano i povezano sa samim sobom, pa samim tim i usklađeno između svojih unutrašnjih potreba i spoljašnih aktivnosti. Rezultat je da ljudi polako postaju sve više osvešćeni o sebi, svojim vrednostima i na koji način žele da vode svoj život.

Ako volite da budete u prirodi i ako ste bivanjem u njoj inspirisani da pronalazite sopstveni mir i ličnu spoznaju o svojoj prirodi i njenoj manifestaciji, onda je ovaj pristup rada za vas pravi izbor.

Na koji način možete proći ovo iskustvo samnom? Osim individualnog rada postoji i grupni radioničarski:

  1. Onlajn grupne radionice na određene teme, dizajnirane tako da vas kroz verovanja i priče naših predaka, pokrenu na lični unutrašnji proces za pronalaženje sopstvene istine na najdublja pitanja vašeg bića, kreativno se otvarajući i intuitivno uranjajući u simboliku (vaše) Prirode.
  2. Oflajn grupne radionice u selu Vrmdža, dizajnirana tako da prateći zadate putokaze, na skrivenim neucrtanim stazama sela Vrmdža, prelazite fizički, psihički i emotivno put od lične prošlosti do trenutne sadašnjosti, kako bi osvestili sebe u ovom momentu i definisali sebe u svom punom potencijalu u budućnosti.

Ovde možete pogledati fotografije kako je bilo jednoj od grupa koja je u 2020. godini kroz ovaj pristup prošla program pod nazivom U potrazi za ličnim potencijalom – Iskorak u Vrmdži.

Za vas, koji ste se pronašli u opisu ovog pristupa i voleli bi da prođete ovo iksutvo, pošaljite vaš mejl zainteresovanosti na: info@cdop.rs, jer već u drugoj polovini juna 2021. krećemo sa novim radionicama!

Informacije i sve detalje o radionicama u Vrmdži možete dobiti i na linku https://www.subscribepage.com/iskorak 

Poziv da se javite je otvoren i za sve vas, koji bi želela da napravite svoj lični program ili unapredite već postojeći koji se dešava u saradnji sa Prirodom, ali niste sigurni kako najbolje da to uradite i dobro bi vam došla konsultacija ili mentorstvo. Javite mi se na: draganat@cdop.rs

 

Autor teksta,

Dragana Tomić Pilipović
https://linktr.ee/DraganaRuralHub

1 Comment

  1. U potrazi za ličnim isceljenjem – Psihologium
    jul 20, 2021

    […] sam na radionici „Iskorak u Vrmdži“ koja me je prodrmala do srži. Još uvek pokušavam da sumiram sve utiske. Pitala sam se šta me je […]

    Reply

Leave a Reply