Projekti: Budi RURBAN po sopstvenoj meri i želji

Posted on sep 4, 2018 in Obuka, Projekti, Ruralni razvoj | No Comments

 

Od avgusta 2016. godine, tačnije otkad smo krenuli sa radom našeg Rural HUBa u Vrmdži, stalno promovišemo i podstičemo #RURban koncept brigom o našoj lokalnoj zajednici na održiv način. Iz našeg iskustva rurban se postaje onda kada urbana iskustva spojite sa znanjem koje potiče iz prirode i rurala i to primenite na odgovoran i održiv način u vašem okruženju. To se uglvanom dešava onda kada dopustite prirodi da vas vrati vašim korenima i tako ukaže na vaš jedinstveni potencijal koji čuči u vama i čeka da se realizuje.

Snaga promene i njene uspešne realizacije leži, ne samo u zajedništvu i jačanju zajednice, nego i u pravoj meri i mudrom spajanju urbanog i ruralnog nasleđa i znanja, tradicionalnih i savremenih znanja i tehnologija, mlađih i starijih generacija, onih koji su sa sela i onih koji su ponikli iz gradova. Zbog toga mi stalno podstičemo i insistiramo na ovom rurbanom pristupu. Takođe, naše dosadašnje iskustvo na razvoju rurala nam govori da ključni faktor uspeha leži u snazi i volji pojedinaca da nešto promene na bolje u svom ličnom okruženju. Njihovim animiranjem i aktivizmom se povećava šansa za bolje i kvalitetnije uslove života, pa samim time i atraktivnosti ovih područja kod mladih, žena i porodica koje već žive ili žele da se presele u selo i/ili pokrenu neki mikro socijalni biznis iz poljoprivrede.

Inspirisani ovim konceptom i rezultatima našeg projekta “Rural HUB – ruralna mreža održivih zajednica” iz 2017. godine, pokrenuli smo u ovoj godini projekat “Budi rurban po sopstvenoj meri i želji“ koji ima za cilj povećanje vidljivosti i atraktivnosti života i rada u ruralnim sredinama na nivou pojedinaca, porodica i lokalnih inicijativa. Želeli smo da koristeći rurbani pristup i primer dobre prakse rada Rural HUBa u Vrmdži, približimo život na selu na jedan jednostavan i inspirativan način svima onima koji razmišljaju o životu na selu, a nisu sigurni šta to znači i šta im je sve potrebno da bi to realizovali.

Da bismo osnažili, podstakli i motivisali upravo ove pojedince na korake promene, a pre svega na samozapošljavanje, pokrenuli smo seriju edukativnih dogadjaja javnog tipa pod nazivom “Rurbana čajanka” sa željom da stvorimo prostor i vreme za učenje i delenje iskustava, i da kroz umrežavanje i neformalno formalno druženje učimo jedni od drugih i unapređujemo lični, poslovni i potencijal zajednice za bolji i kvalitetniji život u lokalu, naročito u ruralnim sredinama.

Teme o kojima smo do sada pričali na ovim događajima su bile finansijska održivost, lični brend i promocija kroz društvene mreže i žensko preduzetništvo na selu, koje je okupilo više od 45 učesnica i učesnika na terasi Rural HUBa u Vrmdži, kako iz urbanih tako i ruralnih sredina iz cele Srbije. U narednom periodu planiramo da realizujemo još Rurbanih čajanki na nekoliko bitnih tema. Kako je bilo na čajankama možete pogledati na fb stranici Rural HUBa.

Raduje nas što upravo naša ciljna grupa, kojima su namenje ove aktivnosti, vidi vrednost ovih dogadjaja i samog projekta, što nam to uvek potvrdjuje svojim dolascima i punom terasom učesnika i učesnica. S druge strane, zahvalni smo što određeni pojedinci i organizacije prepoznaju naš doprinos razvoju ruralu, pa su uvek spremni da nesebično podele sa nama svoja iskustva, nedoumice, učenja kako bismo svi zajedno jačali kroz ovakva učenja i više spoznavali koja mera rurbanog je za nas najbolja.

Posebno nam je zadovoljstvo što na našim događanjima su prisutne cele porodice i da dok traju predavanja, se može čuti graja i cika dece koja uživaju u svom stvaranju i druženju, dok njihovi roditelji uče i razvijaju svoje rurbane ideje! Podrška koju pružamo je važna, ali na kraju krajeva najvažnija i najbitnija za realizaciju je ona koja stiže od same porodice <3

Projekat „Budi rurban po sopstvenoj meri i želji“ je podržan od strane:
Opštine Sokobanja i projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih“, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Leave a Reply