ETC-grupa

Nastanak projekta KREATIVNO MENTORSTVO vezan je za projekat „Kreativno društvo”, pokrenut u jesen 2011. godine od strane Ambasade Švedske i Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, u okviru koga je, pored izložbe Žene pronalazači iz Švedske i edukativnog programa za decu, pokrenut Klub ponedeljkom kao mesto razmene ideja između Srbije i Švedske. Svakog ponedeljka tokom trajanja projekta po jedna uspešna osoba iz oblasti kulture, kreativnih industrija i obrazovanja iz Švedske i Srbije su gostovale u Muzeju i pričale o preduzetništvu, ličnom razvoju, kreativnosti, inovacijama i doživotnom učenju.

Tokom projekta osnovana je i neformalna grupa ETC koju čine 11 aktivnih i angažovanih pojedinaca iz Srbije iz sfere kulture i obrazovanja, a koji su imali priliku da se sastaju i razgovaraju sa gostima iz Švedske. U neposrednom susretu sa gostima, članovi ETC-a su uvideli da je svaki od gostiju kroz svoju karijeru imao mentore – profesionalno uspešne i ostvarene pojedince koji su ih vodili kroz prelomne trenutke u razvoju njihove karijere i podsticali njihov dalji razvoj.

Oduševljeni idejom razmene znanja i iskustva koja je u Srbiji uglavnom limitirana na akademsku zajednicu, grupa ETC je uz pomoć Ambasade Švedske u Beogradu, odlučila da kreira KREATIVNO MENTORSTVO.  Kao pilot projekat,  koji bi okupio i osnažio preko 50 izabranih pojedinaca iz sektora obrazovanja, kulture i biznisa, projekat „Kreativno mentorstvo“ bi služio i kao platforma za testiranje i stvaranje dugoročnog programa mentorstva u Srbiji.

Jedan od rezultata ovog projekta je i PRIRUČNIK za MENTORSTVO, koji obuhvata niz kratkih tekstova i praktičnih saveta vezanih za ulogu mentora i mentija, građenje uspešnog mentorskog odnosa, osmišljavanje sastanaka i izbegavanje potencijalnih problema. Namenjen je svima onima koji žele da se upuste u mentorsku avanturu.

Celokupan projekat KREATIVNO MENTORSTVO osmišljen je i pokrenut zahvaljujući entuzijazmu i volonterskom doprinosu članova ETC grupe. ETC Grupu čine: Maša Avramović, Andrej Bereta, Dragana Jevtić, Zorana Đaković, Višnja Kisić, Đorđe Krivokapić, Slavica Marković Sandić, Itana Miljanić, Mirjana Odić, Marko Radenković i Dragana Tomić Pilipović.

Danas je ovaj projekat prerastao u program koji se realizuje već treći ciklus za redom, a vodi ga tročlani tim udruženja građana Kreativno mentorstvo – Dragana Jevtić, Višnja Kisić i Tatjana Nikolić, uz podršku članova ETC grupe. Kvalitetu programa svojim znanjem, idejama, iskustvom, kontaktima i posvećenošću značajno doprinosi devetočlani Savetodavni odbor sastavljen od vodećih domaćih i inostranih stručnjaka u oblasti mentorstva, kulturne diplomatije, marketinga, menadžmenta u kulturi, preduzetništva i kulturnog nasleđa.

Više o ovom projektu možete saznati na http://www.kreativnomentorstvo.com/