1383168_10202001698779107_913642562_n

Ideja o Centru u prirodi postoji otkad postoji i ideja osnivanja CDOPa. One su međusobno povezane, dopunjuju se i čine jednu celinu, kao jing i jang.

Ova ideja prolazila je od 2010 godine razne faze razvoja, da bi konačno krajem 2015. godinu dobila svoje ime RURAL HUB  – mesto gde inovativni pojedinci mogu raditi, sastajati se, učiti i umrežavati. Mesto kreacije, razvoja i podrške. Mesto gde se vrmdžaju ideje!

Ono što RURAL HUB nudi su:

  • Radni prostor za pojedince i timove u prirodnom okruženju sela Vrmdža, nadomak planine Rtanj i Sokobanje.
  • Mentorska podrška pojedincima i timovima, razvoj specifičnih znanja i ekspertize.
  • Prostor za različite formalne i neformalne sastanke, obuke, radionice i učenje kroz rad.
  • Podrška različitim društveno odgovornim dešavanjima i aktivnosti od značaja za zajednicu.

Osim stvaranja prostora i vremena za rad i razvoj pojedinaca i timova, Rural HUB ima za cilj i razvoj svoje lokalne zajednice kroz stvaranje raznih aktivnosti kvalitetnog sadržaja i korišćenjem njenih lokalnih resursa  (hrana, usluge smeštaja, zanatski radovi itd) u cilju posticanja malih porodičnih biznisa i zaustavljanja migracije sa sela, naročito mladih.

Sama ideja o konceptu i načinu funkcionisanja CDOP-a, zajedno sa idejom Centra u prirodi, je osvojila prvo mesto na međunarodnom konkursu za najinventivniju ideju iz Srbije u domena društvenog preduzetništva u okviru „Turneje društvenog preduzetištva 2010.“ pod pokroviteljstvom Prof. Muhameda Junusa, dobitnika Nobelove nagrade za mir i začetnik ideje društvenog preduzetništva.