PROJEKTI: Završen projekat izrade priručnika o Ekoselu

Posted on dec 29, 2015 in Projekti, Ruralni razvoj, Socijalna ekonomija | 5 Comments

20151229_0703131

Nakon devet meseci intenzivnog rada, istraživanja i nadasve zadovoljstva da budemo stvaraoci ovakve priče, dana 28. 12. 2015 u 19:00h u prostorijama Mesne zajednice Vrmdža, CDOP je u okviru zatvaranja ovog projekta organizovao prezentaciju svog priručnika “Eko selo kao model ruralnog razvoja i ekonomskog osnaživanja na primeru sela Vrmdža, opština Sokobanja”.

Priručnik obuhvata teme kao što su: organska proizvodnja hrane, eko-gradnja, sistemi snabdevanja energijom, dobra ekonomija sa socijalnim preduzetništvom, eko-turizam, žensko preduzetništvo. Urađena je i ocena ekološke održivosti poljoprivrednih gazdinstava prema metodologiji IDEA, date konkretne preporuke i definisan model Razvoja eko-sela Vrmdža.

Potencijal i model razvoja eko sela Vrmdža definisan je na osnovu CDOP istraživanja, SWOT analize i fokus grupa koje su realizovane sa meštanima tokom trajanja ovog projekta. Sam priručnik, predstavlja jedinstveno štivo jer kombinuje teoriju i praksu vezanu za pomenute teme, stručne preporuke i savete, ali i iskustva i razmišljanja meštana,  starosedeoca  i novopridošlih, po pitanju ovog koncepta.

Ekoselo Vrmdza

Najveći izazov koji u budućnosti čeka svako selo, pa i Vrmdžu, jeste ne samo kako da sačuva svoje prirodne resurse na održiv način nego i kako da zadrži mlade, kako da im ponudi kvalitetniji život i dovoljno atraktivne mogućnosti da bi poželeli da ostanu. Koncept eko sela koji u sebi obuhvata odrzivi razvoj uz socijalnu ekonomiju, jačanje porodice i podizanja kvaliteta sadržaja u samom selu može biti dobar put ka ostvarenju ovog cilja.

Raduje nas saznanje, da su značaj ovog priručnika prepoznali, ne samo i sami meštani MZ Vrmdža, nego i šira stručna javnost kao i sami pojedinci koji teže ovakvom konceptu života. Zbog toga smo se odlučili da uradimo i elektronsku varijantu priručnika, koji će biti dostupan široj javnosti od februara 2016. godine.

Na kraju, želimo još jednom da se zahvalimo svim autorima, ispitanicima, volonterima, stanovnicima sela Vrmdža i prijateljima koji su svojim učešćem pomogli u stvaranju ovog priručnika. Zahvaljujemo se i MZ Vrmdža na logističkoj podršci. Posebna zahvalnost opštini Sokobanja koja je finansijski podržala realizaciju ovog projekta.

S poštovanjem,

Dragana Tomić Pilipović
Predsednica CDOPa

5 Comments

  1. Svetozar Miuchin
    januar 4, 2016

    Čestitam od sveg srca, i pozdravljam Te, kao i Tvoju čitavu ekipu

    Reply
  2. Zvezdana
    mart 5, 2016

    Poštovana,

    Čestitam na objavljivanju priručnika, verujem da nije bilo lako :).
    Svakako veoma interesantna tema, a po mom mišljenju, nedovoljno zastupljena u svim sferama.
    Gde se može kupiti ovaj priručnik? Da li je dostupna elektronska verzija?

    Hvala unapred na odgovorima.

    Srdačan pozdrav,

    Zvezdana Čolić

    Reply
    • dragana
      mart 5, 2016

      Draga Zvezdana,

      hvala na recima podrske i hvale! Bio je izazov raditi na prirucniku ali i zadovoljstvo. Ovo iskustvo donelo je kako organizaciji, tako i meni jedno novo znanje kao i dublje razumevanje zajednice i zajednistva. Iako je prirucnik gotov radicemo dalje na pronalazenju načina kako da oživimo i primenimo model razvoja koji je u njemu definisan.

      Priručnik će biti uskoro objavljen i u elektronskoj varijanti. Obavesticu vas kad ga objavimo na sajtu tako da ćete moći da ga preuzmete. Priručnika u štampanoj varijanti više nemamo i on je bio besplatan. Objavićemo ako budemo dodatno štampali priručnike.

      Svako dobro i još jednom hvala što pratite naš rad!

      Dragana Tomić Pilipovič

      Reply
  3. Dragana
    mart 24, 2016

    Elektronska verzija prirucnika dostupna je na
    http://cdop.rs/project/eko-selo-kao-model-revitalizacije-srpskih-sela/

    Reply

Leave a Reply