PROJEKTI: Otvoren terapijski vrt u prirodnom rezervatu Zasavica

Posted on jun 9, 2013 in Društvo, Projekti, Socijalna ekonomija | 2 Comments

Uvek mi predstavlja radost i zadovoljstvo kada vidim da su  ideje koji su nosili neki pojedinci u medjuvremenu  porasle i počele da žive svoj život.  Jedna od takvih ideja je i „terapijski vrt“ moje (m)učenice, kako bi ona rekla, Mirjane Novkovic sa obuke „Biznis u službi zajednice“. Mirjana je došla na obuku sa idejom da spoji prirodu i decu i odrasle koji imaju različitite vrste invaliditeta. I tako je nastao Inkluzivni kreativno edukativni centar IN i terapijski vrt koji je otvoren prošle nedelje na prostoru rezervata prirode Zasavica .

Čemu služi i šta je terapijski vrt?

U terapijskom vrtu će se realizovati univerzalna, prilagodljiva i naučno dokazana horti terapiju (HT). To je ciljano korišćenje biljaka i prirodonog sveta radi unapredjenja stanja tela, uma i duha korisnika. Blagotvorno deluje na sve osobe nezavisno od njihovog godišta, okruženja i mogućnosti. Naročito pomaže osobama  sa invaliditetom i onima koji ne pronalaze lako svoje mesto u Društvu. Horti terapija se idealno uklapa uz radnu rehabilitaciju i unapredjenje zanimanja jer pomaže u  učenju novih veština, dovodi do poboljšanja memorije, posvećivanja zadacima, usmerava pažnju… HT ima izraženu socijalnu komponentu i pruža priliku za interakciju sa drugim osobama, razvija veštine kooperacije i timskog rada, stvara okoliku u kojoj se može učiti i biti inspirisan drugima. Najblagotvornija je deci i odraslima sa fizičkim, psihološkim i razvojnim teškoćama, osobama koje se oporavljaju od bolesti ili ozleda, žrtvama zlostavljanja i lečenim ovisnicima. Ona redukuje stres.

Podrška

Imala sam zadovoljstvo da budem na otvaranju ovog vrta i evo nekoliko fotografija kako je to izgledalo:

DSC01111-300x225terapijski vrt DSC01114-300x225

 

 

 

 

 

Sam vrt je narvno tek na početku svog “rasta i razvoja” i jedva čekam da vidim u kakav će to vrt stasati ovaj projekat 🙂 Do tad želim Miri i vrtu puno uspeha, radosti, raznih sadnica, cvetnih mirisa i nadasve dečje graje!

Ukoliko ste zainteresovani da posetite ili da na neki način pomognete ovom projektu možete se obratiti direktno Mirjana Novkovic na mejl miranovkovic65@gmail.com

 

Pozdrav,
Dragana Tomic Pilipovic

2 Comments

  1. Miuchin
    jun 10, 2013

    Svak cast Mirjani, a i tebi.

    Reply

Leave a Reply